Joroisten kirkko ja Kellotapuli
Joroisten kirkko ja Kellotapuli

Joroisten kirkko on 1700-luvulla rakennettu puinen tasavartinen ristikirkko, jossa istumapaikkoja on noin 1 000. Kirkon piirustukset laati rakennusmestari Juhana Karppinen (Karp) Iisalmesta. Kirkko vihittiin käyttöönsä toukokuun viimeisenä päivänä 1795.

Saarnatuoli on toisen kirkon ajalta vuodelta 1701 ja sen sivuilla on kuhunkin peilisyvennykseen maalattu apostolin ja Jeesuksen kuva. Saarnatuolin yläpuolella riippuu kyyhkynen Pyhän Hengen vertauskuvana. Tiimalasi saarnatuolin laidassa on valmistettu Tukholmassa 1765.

Alttaritaulu on tunnetun savolaisen taiteilijan Pekka Halosen käsialaa vuodelta 1901. Sen aiheena on ”Jeesus herättää opetuslapsia”.

Kirkossa olevat urut on hankittu 1955. Urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat pneumaattiset sähköurut. Niissä on 30 itsenäistä ja kaksi siirtoäänikertaa.

Joroisten kirkko kuuluu Tiekirkko-ketjuun.

Joroisten kirkon kellotapuli on rakennettu vuonna 1772. Muodoltaan se on ns. pohjalainen renessanssitapuli. Alun perin punaiseksi maalatun Tapulin katolla oli ristin sijasta paanutettu piikki. Risti laitettiin Tapulin katolle ilmeisesti 1800-luvulla. Nykyisen lautavuorauksensa ja keltaisen värinsä Tapuli sai 1840. Tampereelta hankittiin kaksi kirkonkelloa, jotka soivat edelleen. Museoksi Tapulin alakerta sisustettiin 1930-luvulla.

Talvi- ja jatkosodan aikana Tapulin alakertaa käytettiin joroislaisten kaatuneiden väliaikaisena tunnistus- ja säilytyspaikkana ennen hautaamista vieressä olevaan sankarihautausmaahan.

Aukioloajat

Talvikaudella jumalanpalvelusten ja konserttien aikana.
Kesäkuu – Elokuu:
tiistai – sunnuntai 11.00 – 16.00

Osoite

Pieksämäentie 1
79600 Joroinen

Kartta
Etäisyydet
  • Kaupungin keskusta: 0,2 km